sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Stephenie Meyer - Vieras

Vieras on Stephenie Meyerin ensimmäinen teos, joka on suunnattu aikuisille. Hänet tunnetaan parhaiten nuorille suunnatusta Houkutus-kirjasarjasta. Vieraasta tehtiin myös Andrew Niccolin ohjaama samanniminen elokuva vuonna 2013.

Sieluiksi itseään kutsuvat pienet ja moniulokkeiset olennot ovat ottaneet ihmiskunnan hallintaansa kiinnittymällä ihmisruumiiden hermojärjestelmiin. Paljoa niin sanottuja normaaleja ihmisiä ei olekaan enää jäljellä. Kirjan päähenkilö, Sielu nimeltä Vaeltaja, saa itselleen haasteellisemman ihmiskehon, nimittäin ihmisten vastarintaliikkeeseen kuuluneen Melanien. Melanie on vahva, eikä Vaeltaja saa vallattua ruumiin mieltä omakseen, jolloin kummankin tajunta jää elämään. Kehon lisäksi he jakavat tunteet, joiden voimakkuus ja ailahtelevaisuus tuottaa ongelmia kylmäpäisempien ruumiiden hallintaan tottuneelle Sielulle. Tunteet vaikuttavat myös Vaeltajaan. Ei mene kauaa, kun Melanie ja Vaeltaja ovat tehneet aselevon ja lähtevät etsimään miestä, jota he kumpikin syvästi rakastavat ja kaipaavat.

Vieras ei kuulu siihen genreen, jota yleensä olen kiinnostunut lukemaan, joten tuon sivumäärän läpikahlaaminen kertoo kirjasta jotain. Olin ennen kirjan lainaamista kuullut juttuja kyseisestä kirjasta ja sen verran mielenkiintoa herättävältä vaikutti, että päätin kokeilla. Tarina kerrotaan Vaeltajan näkökulmasta minä-kertojana ja seassa on kahden tajunnan välisiä keskusteluita. Alusta alkaen kirja vaikutti ainakin minulle ennalta-arvaamattomalta, enkä siis oikein tiennyt mitä tarinalta tai etenkään lopulta odottaa. Halu saada tietää lisää Sieluista ja kaikesta muustakin tuotti päässäni erilaisia mahdollisia skenaarioita ja sai kääntämään sivun toisensa jälkeen.

Toisaalta välillä tapahtumat kävivät vähän tylsiksi ja liian hempeiksi makuuni, mutta jotenkin tarina rullasi aika hyvinkin eteenpäin. Uskon, että monelle muulle kirja saattaa upota paremmin. En todellakaan luokittelisi Vierasta "aikuisten kirjaksi", vaikka sinä sitä koitetaan esitellä. Välillä upposin syvällisiinkin mietteisiin ja tunteet heilahtelivat useaan suuntaan. Tämä on niitä teoksia, joista en uskalla yhtään enempää kertoa, koska juju tuntuu olevan se tietämättömyys tulevasta. En halua olla ilonpilaaja ja pilata lukukokemusta muilta. 😄

Omalaatuinen Vieras tuntuu vaikealta sijoittaa mihinkään lukuhaasteen listalla, joten laitan sen vain kohtaan 23, käännöskirja.

Kirjailija: Stephenie Meyer
Nimi: Vieras
Alkuteos: The Host
Suomentanut: Pirkko Biström
Alkuperäinen kieli: englanti
Julkaistu: 2009
Alkuperäinen julkaisu: 2008
Sivumäärä: 702

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti