tiistai 17. tammikuuta 2017

J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne - Harry Potter ja kirottu lapsi
Harry Potter ja kirottu lapsi on J.K. Rowlingin ja John Tiffanyn luoma tarina, jonka Jack Thorne on muokannut näytelmämuotoon. Kirja on siis näytelmän käsikirjoitus. Itse näytelmää on esitetty Lontoossa 2016 heinäkuun lopusta alkaen.

Tarina on suoraa jatkoa Kuoleman varjeluksille. Aikuinen Harry Potter työskentelee taikaministeriössä ja hänellä on Ginnyn kanssa kolme lasta. Harry ei ole päässyt yli kolkosta menneisyydestään, eikä isänä olokaan ole helppoa, etenkään kun hänen pojallaan Albuksella on kovia paineita isän kuuluisuuden takia. Albus ei halua kulkea isänsä polkua. Jottei kirja käsittelisi vain vaikeaa isä-poika suhdetta, liikkuu myös huhuja, että Voldemortilla saattaa olla lapsi...

Tartuin kirjaan innokkaasti, koska olen lapsesta asti pitänyt Harry Potter-kirjoista ja elokuvista. Laiskana naperona tulin lukeneeksi kirjat vain kerran, mutta muistan pitäneeni niistä erittäin paljon ja tarina on jäänyt vahvasti mieleen. Suunnitelmissa on lukea koko sarja jossain kohtaa uudestaan. Minulla oli siis kovat odotukset tästä kirjasta, mutta pia alun jälkeen tajusin, ettei kannata odottaa liikoja. Otinkin sitten rennomman asenteen ja luin teoksen lähinnä Harry Potter-fiilistelynä. Tässä kirja olikin oiva, sillä vanhoja tuttuja hahmoja, tapahtumia ja paikkoja oli paljon. Oli myös mukava saada tietää, mitä hahmoille on tapahtunut vuosien jälkeen. Huumoriakaan ei puuttunut.

Nostalgia ja huvittavat letkautukset eivät kuitenkaan pelastaneet Kirottua lasta siltä tosiseikalta, että se tuntui olevan turha jatko-osa. Hahmot olivat erilaisia (Esimerkiksi Draco Malfoy oli paljon lämpimämmän ihmisen oloinen) ja vanhaa tarinaa sorkittiin liikaa. Vanha tarina laitettiin siis suurinpirtein kokonaan uusiksi. Odotin, että hahmoihin oltaisiin panostettu enemmän ja juoneen olisi keksitty jotain ihan uutta, ei kaukaa haettua lisää vanhaan tarinaan. Toisaalta ymmärrän, että näytelmä on eri asia kuin romaani ja tätä tarinaa on ollut kirjoittamassa useampi henkilö. Monissa kohdissa mietin, että kohtaukset toimimatkin varmaan hyvin näytelmässä ja yritin kuvitella, miltä ne mahdollisesti näyttäisivät. Kirja oli nopealukuinen ja toimintaa oli paljon, joten eihän tämä mikään tuskallinen luettava kuitenkaan ollut. Ei kuitenkaan pääse omalla listallani lähellekään "aitoja ja alkuperäisiä" Harry Potter-kirjoja. Omalla vastuulla kannattaa lukea, muttei tämä ainakaan minun kohdallani varsinaisesti pilannut vanhaa tarinaa.

Helmet 2017- haasteessa tämä menisi useisiin kohtiin, kuten 35 (kirjan nimessä on erisnimi), 31 (fantasiakirja), 23 (käännöskirja), mutta laitan tämän kohtaan 29, kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluaisit oppia. Kuka ei haluaisi oppia taikomaan?

Tekijät: J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne
Nimi: Harry Potter ja kirottu lapsi
Alkuperäinen nimi: Harry Potter and the Cursed Child
Suomentanut: Jaana Kapari-Jatta
Alkuperäinen kieli: englanti
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen julkaisu: 2016
Sivumäärä: 446

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti