perjantai 29. joulukuuta 2017

Ray Bradbury - Fahrenheit 451

Tulevaisuuden Yhdysvalloissa elävä palomies Guy Montag on tyytyväinen elämäänsä, kunnes hän tapaa naapurissa asuvan 16-vuotiaan Clarisse McClellanin, joka saa kysymyksillään miettimään asioita eri näkökulmasta. Palomiehille, Guylle mukaan lukien, on opetettu, että palomiehet ovat sytyttäneet tulipaloja kautta ihmiskunnan historian. He polttavat kirjoja ja taloja, joista niitä löytyy. Maailma on täynnä valtion ja meian yleisölle syöttämää kevyttä viihdettä, jonka turruttamien kansalaisten hyväksymänä valtio voi tehdä mitä vain ilman pelkoa joutua kritiikin kohteeksi. Yhteiskunnan ja oman elämäntilanteensa kyseenalaistaminen on vaarallista, minkä myös Guy saa huomata.

Meielstäni kirjan teema on yhä ajankohtainen, vaikka teos onkin kymmeniä vuosia vanha. Bradbury käsittelee massamedian manipulointia ja vaikutusta ihmisiin hyvin ajatuksia herättävällä tavalla, vaikka itse henkilöt jäävätkin mielestäni melko tylsiksi. Tyhjät ihmiset nauravat ja juhlivat ja katsovat sitä, mitä televisio heille syöttää. Jos joku joskus ottaa yliannostuksen lääkkeitä, pelastetaan tilanne letkujen avulla ja taas henkilö pääsee jatkamaan samaa tyhjää elämäänsä TV:n ääreen. Kukaan ei kysy miksi jokin tapahtuu, se vain tapahtuu, eikä sitä tarvitse sen syvällisemmin miettiä. Kun hiljaisuus täytetään yksinkertaisti esitetyillä ja toistuvilla mainoksilla ja kappaleilla, muodostuu ihmisen ympärille kupla, jossa se on turvassa ajattelulta ja omalta itseltään.

Ehkä Bradburyn tulevaisuusvisiota voidaan "kritisoida" esimerkiksi ydinsodan uhan ja kirjojen polttamisen takia. Käytetäänkö tulta tuhoamiseen tulevaisuudessa ja meneeko pelko ydinsodasta esimerksiksi kybersodan ohi? Mutta kaikenkaikkiaan lukemisen arvoinen teos, enkä ihmettele miksi tätä yhä luetaan.

Tämä jääkin tämän vuoden viimeiseksi kirjaksi. Laitan tämän kohtaan 43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään. Useampi vuosi sitten ystäväni nimittäin suositteli tätä kirjaa ja olen törmännyt teokseen muissakin yhteyksissä vuosien varrella, muttei ikinä ole tullut oikeasti tartuttua.

Kirjailija: Ray Bradbury
Nimi: Fahrenheit 451
Alkuteos: Fahrenheit 451
Suomentanut: Juhani Koskinen
Alkuperäinen kieli: englanti
Julkaistu: 1966
Alkuperäinen julkaisu: 1953
Sivumäärä: 193

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti