keskiviikko 24. toukokuuta 2017

J.R.R. Tolkien - Hobitti eli sinne ja takaisin

Kuvahaun tulos haulle hobitti kirja
Kasvoin Taru Sormusten Herrasta-elokuvia katsellen ja tarkoituksenani on aina ollut lukea ne myös kirjana. Kaikki kolme Hobitti-elokuvaakin (Jotka siis pohjautuvat tähän romaaniin) olen nähnyt jo ainakin kaksi kertaa, joten oli korkea aika aloittaa Tolkieniin tutustuminen! Hobitti on itsenäinen tarina, mutta kertoo myös hieman taustoja TSH-trilogialle. Kehotan siis muitakin lukemaan Hobitin ensin, jos ei näihin klassikoihin ole vielä perehtynyt.

Seikkailu alkaa, kun Gandalf-velho ja 13 kääpiötä tulevat hakemaan hobittia nimeltä Bilbo Reppuli mukaan seikkailuun. Kääpöt haluavat nimittäin hankkia kääpiöjohtaja Thorinin isoisälle kuuluneen aarteen takaisin hurjalta Smaug-lohikäärmeeltä ja he tarvitsevat ryöstöretkelleen voron. Bilbo elää aivan tavallista laiskanpulskaa elämää hobittikylässä, eikä hän kaipaa seikkailua tai jännitystä elämäänsä, mutta päättää kuitenkin lähteä mukaan. Aluksi kääpiöt pitävät Bilboa taakkana, mutta pian hän osoittautuu paljon hyödyllisemmäksi kuin Bilbo itsekään olisi osannut kuvitella. Vaarallisella matkalla Keski-Maassa seurue kohtaa muun muassa peikkoja, hiisiä ja haltioita. Bilbo saa avukseen taikamiekan - tai oikeastaan veitsen, koska miekka olisi liian iso hobitille - ja Sormuksen, joka myöhemmin esiintyy merkittävässä roolissa myös Taru Sormusten Herrassa.

Kertoja vaihtelee kaikkitietävän kertojan ja minä-kertojan välillä. Kääpiöt eivät jääneet minulle suuremmin mieleen, enkä kirjan loputtuakaan osannut yhdistää kaikkia nimiä henkilöihin, mutta Bilbo  ja hänen kehitystarinansa sankariksi olikin tarinan tärkein asia. Aluksi en pitänyt Bilbosta juurikaan, mutta kirjan edetessä samaistuin tähän nokkelaan hahmoon. Gandalf on aina ollut mielestäni hyvin mielenkiintoinen henkilö ja Hobitissa henkilökuva jäi vielä paljon mystisemmäksi. Hänestä ei kerrota paljoa, mutta se on varmaa, että hän tietää aina enemmän kuin kukaan muu ja hän ilmestyy ja katoaa silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Lukiessa en päässyt eroon elokuvien antamasta valmiista visuaalisesta kuvitelmasta, mutta heti alussa huomasin selviä eroja. Kirjan henkilöt ovat ainakin hieman eri luonteisia, eikä Tolkien ole selvästikään miettinyt esimerkiksi haltioiden taustaa loppuun asti. Legolasta ei mainita koko tarinassa ja elokuvien rakkaustarina puuttui. Pidin kirjasta kuitenkin hyvin paljon ja THS on kärkipäässä lukulistallani. Tarina oli kaiken kaikkiaan kepeä, täynnä valoisia ja synkkiä hetkiä, muttei raskasata maailmanpelastamisteemaa tai synkkää ja suurta pahuutta. Vaikka Hobitti luokitellaan lastenkirjaksi, sopii se mielestäni erinomaisesti kaikille vauvasta vaariin ja mummoon. Miljöö on taidokkaasti luotu, enkä voi kyseenalaistaa J.R.R. Tolkienin merkitystä fantasiakirjallisuuden historiassa.

Hobitti sopii moneen kohtaan lukuhaasteessa. Mm:
9. toisen taideteoksen inspiroima kirja (Tolkien oli hyvin kiinnostunut myyteistä ja esim Kalevalasta)
22. kuvitettu kirja (sisältää muutaman Tolkienin oman kuvituksen)
31. Fantasiakirja.
Itse kuitenkin laitan tämän kohtaa 21, sankaritarina.

Kirjailija: J.R.R. Tolkien
Nimi: Hobitti eli sinne ja takaisin
Alkuteos: The Hobbit or There and Back Again
Suomentanut: Kersti Juva (runot suomentanut Panu Pekkanen)
Alkuperäinen kieli: englanti
Julkaistu: 2012
Alkuperäinen julkaisu: 1937
Sivumäärä: 328

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti